Hubnutí snadno a rychle?

10.05.2012 18:10

Mnoho lidí by chtělo zhubnout snadno, bez vlastní aktivity, a nejlépe do dvou týdnů. To ale není možné - tedy ne pokud chceme zhubnout správně, bez negativních zdravotních dopadů, a natrvalo. Problémem většiny "zázračných" diet je, že tělo nedostává dostatek živin. Člověk potom nemá dostatek energie, trpí hladem, chutí na sladké, a v organismu dochází k tomu, že se nespalují tuky, ale svalová hmota, s níž odchází i voda - což neodborný pohled vyhodnotí jako očekávaný úbytek váhy. Po ukončení špatného dietního režimu je člověk vyhladovělý a unavený, a pravděpodobně se vrátí ke svým obvyklým stravovacím návykům s tím, že dietu není déle možné vydržet. Jo-jo efekt však neznamená pouze návrat původní váhy, ale i dlouhodobé poškození organismu, který v čase nedostatku zpomalí metabolismus. V krajním případě hrozí i poškození nervové a trávicí soustavy, jater a ledvin.

Jak tedy hubnout správně a natrvalo? Na to neexistuje univerzální odpověď, i když základní pravidla platí pro všechny: jíst v menších dávkách a pravidelně, nehladovět (paradoxně totiž v čase hladovění tělo ukládá nejvíc tuků), mít dostatek základních živin, vlákniny a vitaminů a naopak se vyhýbat jídlům, která obsahují zdraví neprospěšné látky (nasycené mastné kyseliny, trans-mastné deriváty, modifikovaný škrob, některá "éčka" atd.). Kroky vedoucí k úpravě váhy musí zároveň vést k celkovému zlepšení zdravotního stavu a musí být trvale udržitelné.

Jak zjistíme, co je to "dostatek" živin? Každý člověk potřebuje něco jiného. Je rozdíl, zda jste žena středního věku se sedavým zaměstnáním, nebo pětadvacetiletý muž, který se soustředí na zlepšení svých sportovních výkonů. Jaká strava a celkový režim je vhodný právě pro vás vám poradí pouze kvalifikovaný výživový poradce. Při práci s klienty vždy vycházíme ze stávajících stravovacích návyků, které malými a nenásilnými krůčky měníme k lepšímu. Průběžně kontrolujeme, zda dochází pouze k úbytku tukové hmoty, nikoliv svalové. Klademe důraz na to, aby po ukončení spolupráce každý klient již sám věděl, jak sestavit denní jídelníček podle vlastního životního stylu.

Stačí tedy pouze rozhodnout se, vědět CO a PROČ chcete, a kontaktovat svoji výživovou poradkyni, která vám již poradí, JAK toho dosáhnout, a podpoří vás ve vaší snaze. Nabízíme individuální přístup pro vytvoření individuálního plánu pro váš cíl a jeho dlouhodobé udržení.